Det har blivit ovanligare att amerikanska företag talar om klimatrisker inför sina investerare. Det utgör ett trendbrott jämfört med tidigare år.
Företag tonar ned klimatrisker: "Pratar bara vinst och förlust"


En värmebölja sprider just nu över USA, där temperaturerna har nått rekordnivåer i vissa delar av landet.
Företagens vilja att rapportera om klimatrelaterade risker har dock minskat.
Missa inte: Faktorn som många missar om extremväder. Realtid
En analys av över 200 000 dokument från årets första fem månader visar en tydlig nedgång i hur ofta företag nämner risker som torka, översvämningar, bränder och extrem värme, skriver Wall Street Journal.
Stort trendbrott
Jämfört med samma period 2024 har sådana hänvisningar minskat med 31 procent. Även uttryck kopplade till klimatförändringar har minskat i samma utsträckning.
Detta sker i ett läge där många företag står påfrestningar på infrastruktur, leveranskedjor och arbetsmiljö vid höga temperaturer.

Utvecklingen är en kontrast till åren 2022 till 2024, när klimatrelaterade termer ökade med över 20 procent. Den nuvarande utvecklingen innebär därför ett markant trendbrott.
En möjlig förklaring är förändrade politiska förutsättningar: flera företag hade förberett sig på nya krav från den amerikanska finansmyndigheten SEC gällande obligatorisk klimatrapportering, krav som nu skrotats av den sittande administrationen.
Missa inte: Nästa finanskris börjar i förorten: ”Värre än 2008”. Realtid
Senaste nytt
Verksamheter har redan påverkats
I praktiken innebär detta att företag i flera branscher justerar sin kommunikation och minskar transparensen i klimatfrågor.
Referenser till övergripande klimatmål tonas ner, och hållbarhetsmål kommuniceras mer försiktigt. Detta kan i så fall vara försiktigt i överkant, menar experter.
”Man kan inte klandra vd:n för en orkan. Det verkar som att företag generellt sett slutar prata om allt annat än de mest grundläggande finansiella frågorna om vinst och förlust”, säger Harvard-professorn Ethan Rouen.

Extremväder höll 242 miljoner elever borta
Värmeböljor och översvämningar. Bland mycket annat stänger extremväder skolor.
Samtidigt har flera stora naturkatastrofer – bland annat bränder i Kalifornien, orkaner i Florida och översvämningar i North Carolina – påverkat verksamheter direkt.
Kostar biljoner
Det finns dock exempel på företag som lyfter klimatrelaterade risker oftare än andra. Victoria’s Secret, Southwest Airlines och Nvidia har varnat för effekterna av extremväder på verksamhet, försörjningskedjor och produktion.
Forskare menar att en minskad öppenhet riskerar att underminera investerares möjligheter att bedöma framtida affärsrisker.
Riskerna gäller också världsekonomin i stort. Enligt en uträkning från Capgemini har klimatrelaterade katastrofer redan kostat över tre biljoner dollar i kostnader under 2000-talet, och det är en siffra som väntas öka ännu snabbare, skriver Consultancy.uk.
Missa inte: Klimatanpassning kan ge avkastning på 4 000 procent. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.