Realtid

Fastighetsägare väljer tomma lokaler framför hyresintäkter

fastighetsägare
Allt fler butikslokaler i Stockholm står tomma när fastighetsägare avstår från att sänka hyrorna. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 09 juli 2025Publicerad: 09 juli 2025

Stockholms skyltfönster står tomma – inte för att ingen vill hyra, utan för att det lönar sig bättre att låta lokalerna förbli outhyrda. Resultatet: döda gator och frustrerade hyresgäster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom den växande vakansmängden ligger ett komplext system där redovisningsregler spelar en avgörande roll.

”I de allra flesta fall påverkar det ju resultatet. Sänker man hyrorna för mycket påverkar det inte bara kassaflödet utan även värderingen och fastigheten”, förklarar Citymarks analyschef Tor Borg till Sveriges Radio.

Missa inte: Akelius avslöjar planen bakom Castellum-kuppen. Realtid

Det paradoxala resultatet blir att fastighetsägare hellre accepterar nollinkomst än sänkta hyror – även när det finns intressenter som skulle vilja hyra lokalerna till lägre priser.

Innerstadens affärsstråk förändras

Utvecklingen slår särskilt hårt mot Stockholms innerstad, där traditionella affärsstråk genomgår en genomgripande transformation.

Enligt Pernilla Karvia, som förmedlar affärslokaler i Stockholms innerstad, är trenden tydlig över hela innerstaden – främst i C-lägen inne i bostadskvarter.

fastighetsägare
Pernilla Karvia. (Foto: Frontage)
ANNONS

”Både Östermalm, Kungsholmen, Vasastan och Södermalm också”, säger hon till Sveriges Radio.

På Sveavägen, vid Odenplan och på Sankt Eriksplan gapar stora lokaler tomma – lägen som tidigare betraktades som säkra kort för handeln.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance spränger tillväxtmålen – trots tuff mediemarknad

30 maj 2025
relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025

Långsiktig trend med accelererande takt

Statistik från Objektvision, den största sajten för kommersiella lokaler, visar på en utveckling som sträcker sig längre tillbaka än den senaste konjunkturnedgången.

Över en femårsperiod har antalet annonserade lediga butikslokaler ökat med 60 procent i Stockholm.

Parallellt har även kontorssektorn drabbats, med en ökning på 9 procent av lediga lokaler senaste året. Situationen kommer att förbli tuff åtminstone nästa år, enligt branschbedömare.

Det hemliga konceptet bakom explosionen av Normal-butiker – nu öppnar ännu en

Perfect Weekend reder ut varför vi älskar att fynda.

Nytänkande som utmaning

ANNONS

Medan fastighetsbolagen navigerar mellan redovisningsregler och marknadskrafter växer diskussionen om alternativa lösningar.

Kulturantropologen Anna Frankzén menar att fastighetsägarna har ett större ansvar än vad som traditionellt erkänts.

”Fastighetsbolagen i sig är ju med och skapar inte bara fastigheterna som de bygger, utan förutsättningarna också livet runt”, säger hon till Sveriges Radio.

Läs även: Så upptäcks butikers fusk med livsmedel som choklad och kaffe. News55

Systemförändringar krävs

Det nuvarande systemet med redovisningsregler och värderingsmodeller verkar inte längre fungera optimalt för att skapa levande stadsmiljöer.

Mäklare och fastighetsanalytiker bekräftar att många fastighetsägare ”sitter ganska långt inne” med att sänka hyror, trots att det finns intressenter som skulle vilja hyra lokalerna till lägre priser.

”Det är ju tråkigt att vi ser tomma lokaler som det finns tagare på, men de är inte riktigt beredda att betala det som begärs då i hyra”, konstaterar Karvia.

ANNONS

Mat har blivit 25 procent dyrare på tre år

Det visar en ny rapport.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS
OSZAR »