250 miljoner kronor fick Nasdaq böta för brister i samband med en miljardförlust. En av cheferna då har nu fått ett toppjobb på Finansinspektionen.
FI:s nya toppchef kopplas till mångmiljonböter


Mest läst i kategorin
Finansinspektionen har en ny toppchef som redan har hunnit hamna i blåsväder.
Nyligen kom kritik mot att personen var chef på Stockholmsbörsen under en insiderhärva.
Missa inte: Fjällstuga och kryptiska samtal – Nasdaq-mannen åtalas för insiderhandel. Realtid
Nu avslöjar Dagens Industri att chefen var inblandad i en ännu allvarligare händelse som ledde till mångmiljonböter.
Ledde arbetet med regelverk
Det mest omfattande ärendet rör Nasdaq Clearing och en sanktionsprocess som inleddes efter att en norsk derivathandlare 2018 orsakade miljardförluster på elbörsen i Oslo.
Finansinspektionen riktade i början av 2021 allvarlig kritik mot hur clearingverksamheten hanterades och bötfällde Nasdaq med 300 miljoner kronor, senare reducerat till 250 miljoner i kammarrätten.

Bristerna bedömdes ha inneburit stora risker för det finansiella systemet, bland annat genom otillräckliga kontroller och svag riskhantering.
Den person som nu får en ledande roll på FI var då juridiskt ansvarig för Nasdaq Clearing och ska enligt eget CV ha lett implementeringsarbetet av regelverket.
Missa inte: Döms för insiderbrott – trots rykten på nätet. Realtid
Senaste nytt
Brast i övervakningen
Själv menar personen att det inte finns någon koppling mellan detta arbete och de brister som senare låg till grund för FI:s sanktionsbeslut.
Tidigare i juni kunde det även avslöjas att samma person var övervakningschef för Nasdaq i Europa under perioden då en omfattande insiderhärva pågick på Stockholmsbörsen, skriver Dagens Industri.

FI-chefen faller på eget svärd – landar mjukt i Regeringskansliet
FI-chefen avgår efter kritik mot beslut han själv varit med och fattat – nu väntar nytt toppjobb och fortsatt lön.
Härvan ledde till att FI 2024 utfärdade böter på 100 miljoner kronor till Nasdaq, efter att ha konstaterat allvarliga brister i börsens handelsövervakning.
Bland annat reagerade inte Nasdaq tillräckligt snabbt på misstänkta affärer inför bud på bolag som Ica och Swedish Match.
Intern kritik
Den misstänkta handeln kunde kopplas till en dåvarande anställd inom just handelsövervakningen.
Trots att den nya FI-chefen formellt inte pekas ut som ansvarig för bristerna har kopplingarna till båda sanktionsfallen lett till intern kritik inom myndigheten.
Finansinspektionen försvarar dock beslutet och hänvisar till att personens tidigare roller beaktats under rekryteringsprocessen.
Anställningsbeslutet togs av Daniel Barr, myndighetens tidigare generaldirektör, som bara dagar senare tvingades lämna sitt uppdrag efter ett regeringsbeslut.
Missa inte: Lånefällan växer – nya bluffbolag på FI:s svarta lista. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.