SEB öppnar för kärnvapenaffärer med Nato-bolag – men Handelsbanken vägrar följa med. ”Nej, kort och gott”, svarar presschefen.
Handelsbanken vägrar backa om kärnvapen


Mest läst i kategorin
När SEB (börskurs SEB) nu öppnar för investeringar i kärnvapenbolag inom Nato-länder markerar Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) tydligt avstånd. Som enda storbank i Sverige sätter man stopp – helt och hållet.
Det nya säkerhetsläget i Europa och Sveriges medlemskap i Nato har fått banker att se över sina policyer.
Missa inte: Miljontals ton utsläpp på drift i Swedbanks bokslut. Realtid
På tisdagen presenterade SEB en uppdaterad hållning som möjliggör affärer med bolag involverade i kärnvapen, så länge dessa är baserade i ett Nato-land.
Banken betonar att syftet är att ”stärka Europas försvar, säkerhet och motståndskraft”.
Följer utvecklingen noga
”Detta är avgörande för att upprätthålla och försvara europeisk demokrati och frihet”, säger Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB, enligt ett pressmeddelande.
SEB:s besked har skapat svallvågor i finanssektorn. Förändringen innebär att banken nu kan investera i bland annat franska och amerikanska kärnvapenbolag.

Men det sker med restriktioner – klustervapen, kemiska vapen och bolag med kopplingar till sanktionerade stater är fortsatt exkluderade. Företag måste också visa att de följer mänskliga rättigheter vid export till högriskländer.
Swedbank (börskurs Swedbank) och Nordea (börskurs Nordea) följer utvecklingen noga, men lämnar dörren öppen, uppger Finansmarknaden.
Swedbank hänvisar till sin nuvarande policy som förbjuder direkt affärsrelation med kärnvapenproducenter, men bekräftar att policyn kan komma att ändras.
Läs även: Massflykt från Nordea väcker frågor om arbetsmiljön. E55
Senaste nytt
Handelsbanken står fast vid sin linje
Nordea har en mer flexibel tolkning – investeringar kan ske i bolag som till viss del underhåller kärnvapen, så länge det inte är kärnverksamheten.
Endast Handelsbanken, med Fredrik Lundbergs Industrivärden (börskurs Industrivärden) som största ägare, står fast vid sin restriktiva linje.
”Nej, kort och gott”, svarar bankens presschef Mats Olsson på frågan om de överväger att följa efter konkurrenterna.

Handelsbanken släpper ut mer än hela Sverige
Nu kan det vara slut på greenwashing när storbankerna tvingas vara mer transparenta när det gäller fondernas utsläpp. Värst i klassen är Handelsbanken.
Kan få betydande konsekvenser
Bankens nuvarande policy förbjuder affärer med företag som tillverkar, underhåller eller handlar med kärnvapen – oavsett ursprung eller syfte.
Det gör Handelsbanken till ett undantag i en sektor där moral och säkerhetspolitik nu alltmer flyter samman.
Konsekvenserna av bankernas olika vägval kan bli betydande.
På sikt kan Handelsbankens position tilltala institutionella investerare med strikt hållbarhetsprofil, medan SEB:s linje kan ses som ett svar på en ny geopolitisk verklighet där militär avskräckning och finansiell styrning vävs samman.
Läs även: ”Så gör Handelsbanken svenskarna en rejäl björntjänst”. Realtid

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.